TisztaHatvan

Januártól már nem Hatvané a kastély

2018. január 08. 12:04 - tothnorbert

Hatvan átadja a kastély vagyonkezelői jogát a Vadászati Kamarának. Nem tudjuk, hogy valójában miért.

grassalkovich_kastely_hatvan.jpgMindannyiunk számára fontos, hogy a minket érintő helyi ügyekben, mi magunk, a város lakossága dönthessen, kiemelten a jelentősebb fejlesztések esetében. A kastély ügye mindig meghatározó volt a hatvaniak számára, már a nyolcvanas években téglajegyeket vásároltunk a felújítása érdekében, később ez a pénz szőrén szálán eltűnt. Azóta pedig vártuk, hogy felújításra kerüljön és egy mindannyiunk számára értékes funkciót kapjon. Épp ezért örülünk, hogy a kastély felújításra került, de elszomorít, hogy elmaradt a társadalmi vita, a közös gondolkodás, hogy mi kapjon helyet benne. Lehetett volna a kastélyból valami, amit mindannyian a magunkénak érzünk, e helyett valósult meg Szabó Zsolt hagymázas álma, saját hobbijának bemutatása, a vadászati múzeum. Mert helyetkaphatott volna benne a Hatvany Múzeum értékes gyűjteménye, tereit használatba vehette volna a művelődési ház, mind a két intézmény szűkölködik, helyet kaphattak volna benne helyi közösségek műhelyei és bemutató terei, lehetett volna benne színház és koncertterem. Sőt mind ez együtt, lehetett volna egy kulturális központunk, amely az egész kistérség lakosságának javára lett volna.

Persze nem lenne minden veszve, az Európai uniós támogatás már csak néhány évig köti a kastély vagyonkezelőjét, azután részben, vagy akár egészében módosíthat a funkciókon. Ennek lehetősége mindezidáig az önkormányzat, tehát a hatvaniak kezében volt. Azonban a kormány megpróbálta átadni a tulajdonjogot a Vadászati Kamarának. Csakhogy ehhez kétharmados törvényt kellett volna módosítani, ez a többsége viszont nem volt meg a Fidesznek, végül a kormány egy rendelettel átadta a vagyonkezelői jogot a kamarának és a minisztérium három évre pénzt is adott a múzeum fenntartására. Ennek az egésznek azonban semmi értelme, hiszen a város is megkaphatta volna ezt a támogatást. A kormány szerint az indok a 2021-es vadászati  világkiállítás, ennek azonban nem lett volna akadálya, ha továbbra is a város a vagyonkezelő.

A rendelkezés akkor nyer értelmet, ha az volt a célja, hogy elvegyék a várostól a kastély felett való rendelkezés jogát. Félő, hogy a három év letelte után a Vadászati Kamara benne Szabó Zsolttal olyan dolgokra akarja hasznosítani a kastélyt, ami már végképp nem a hatvaniak érdeke. Az LMP azért akarja megragadni a hatalmat, hogy visszaadja a helyieknek a lehetőséget, hogy dönthessenek az őket érintő ügyekben, hogy kézbe vehessék saját sorsukat, így a kastély ügyét is.

Tóth Norbert
az LMP országyűlési képviselőjelöltje

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tisztahatvan.blog.hu/api/trackback/id/tr1013558591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása