TisztaHatvan

Kiderültek a hatósági vizsgálat részletei a hatvani bűz ügyében

2018. június 25. 19:54 - tothnorbert

Hétfőn az LMP országgyűlési képviselője Ungár Péter interpellálta a parlamentben Nagy István minisztert. A miniszter válaszában ismertette a hatósági vizsgálat eddig nem ismert eredményét.

 

Ungár Péter a Hatvanban és a környező településeken érezhető elviselhetetlen bűz kapcsán arról kérdezte a minisztert, hogy mit tesz a környezetvédelmi ügyekben eljárni hivatott kormányhivatal a probléma megoldása érdekében, hiszen az állítólagos vizsgálatról, hónapok óta nem tájékoztatják az egyébként joggal türelmetlen lakosságot. Ungár azt is tudni szerette volna, hogy mit tesz a miniszter azért, hogy a környezetvédelmi hatóság visszakapja eredeti jogosultságait annak érdekében, hogy az, ilyen esetekben hatékonyan legyen képes eljárni, és megelőzni a környezetkárosítást.

 

Nagy István miniszter válaszában részletesen ismertette az addig nyilvánosságra nem hozott vizsgálat eredményét, mely szerint valóban a Hunviron Kft. által az erőműi pernyehányón végzett tevékenységből fakad a bűz, ahogy az eddig is mindenki számára nyilvánvaló volt. A vizsgálat megállapította, hogy a cég hulladékgazdálkodással kapcsolatos adatszolgáltatása hiányos, a telepen végzett tevékenység jelentősen eltér az engedélyben meghatározott előírásoktól, szigetelés nélkül tárolnak hulladékokat, a veszélyes hulladéktároló medencék száma nagyobb az engedélyezettnél, és a végzett kezelési technológia nem szerepel az engedélyben. A kezeletlen szennyvíziszap mennyisége és tárolási módja nem megfelelő, és a felhalmozott hulladék egy részének kezelése meg se történt. Mindezek miatt az engedélyezettnél jelentősen nagyobb a bűzkibocsátó felület.

 

A hatóság a szabálytalanságok ellenére nem függesztette fel a cég működési engedélyét, de arra kötelezte a céget, hogy határozza meg azokat az intézkedéseket, amelyekkel a szaghatást csökkenteni fogja. A cég fellebbezett a határozat ellen.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tisztahatvan.blog.hu/api/trackback/id/tr8314071267

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása